Grilli on pikaruokakeittiö, jossa ruokaa valmistetaan kuumentamalla ja käristämällä sitä niin, että se kypsyy, mutta ei pala. Etymologisesti grilli sanana on ollit tuttu jo keskiajalta ja myös varhemmalta ajalta, ja se on kulkeutunut Suomeen maahanmuuttajien avulla, sillä Suomessa ei tunnettu grilli – sanaa ennen 1900 -lukua. Ennen grilli-sanaa käytettiin Suomessa muun muassa ilmaisua “halstraaminen”, joka tarkoitti ruuan kypsentämistä ritilän avulla hiilloksen päällä, mutta ei kuitenkaan suoraan nuotiossa avotulella. Keskiajalla ylimystö saattoi juhlia grillaamalla kokonaisia eläimiä vartaassa ja juomalla olutta ja viiniä. Suomessakin muinoin juhlittiin häitä monta päivää ja grillissä saattoi pyöriä sika syötäväksi.

Sanalla “grilli” voi olla useita eri merkityksiä. Esimerkiksi liian kuumasta ja aurinkoisesta säästä sanotaan, että aurinko “grillaa”. Valitettavasti otsonikerroksen ohentuminen on lisännyt auringon grillaavaa vaikutusta ja lisännyt ihosyöpätapauksia. Kun puhutaan ihmisen “grillaamisesta”, se tarkoittaa, että ihminen on joutunut toisen ihmisen tutkinnan kohteeksi. Poliisi tai sotilas voi “grillata” sanallisesti rajaloikkaria. Opiskelija tentin tai ammatillisen näytön aikana saattaa kokea olevansa henkisesti “grillattu”. Silloin vaaditaan kestävyyttä, rauhallisuutta ja paineensietokykyä.

Pääasiassa kuitenkin grillaaminen tarkoittaa ruuan valmistusta nopeasti ja tehokkaasti. Grilliruokiin sopivia ovat sellaiset ruokatarvikkeet, jotka säilyttävät muotonsa grillaamisen aikana. Ne eivät saa muuttua soseeksi, hajota tai menettää kaunista ulkonäköänsä. Usein grillaaja paloittelee grillattavan ruuan sopiviksi suupaloiksi, joita aterijoiva voi syödä jopa sormin tai suoraan paperitötteröstä. Ennen grillibuumia jo syötiin Iso-Britannian saarivaltiossa kioskeista ostettavaa einestä nimeltään “fish and chips” eli suomalaisittain kalaperunat. Monissa grilleissä tarjoillaan vieläkin ranskalaisia perunoita osana grilliruokaa. Ranskalaiset perunat eivät kuitenkaan ole grilliruokaa vaan upporasvassa kypsennettyjä perunasuikaleita, jotka on maustettu suolalla. Grilliruokaa voidaan kevyesti sivellä ruokaöljyllä ja maustaa ennen grillaamista. Silloin grilliruoka on herkullisimmillaan, kun se syödään heti grillistä otettuna.

Grilliruokia voidaan valmistaa vartaassa, grillikepin nokassa, grillausritilällä tai alumiinisessa grilliastiassa tai alumiinifoliossa. Alumiininen grilliastia tai alumiinifolio on yleensä kertakäyttöinen ja siinä voidaan samalla hauduttaa ruokaa ilman nestettä. Esimerkiksi grillikasvikset hautuvat foliossa omassa liemessään. Grillejä voi olla suuria, keskikokoisia ja pieniä, kiinteitä, siirrettäviä ja kannettavia.