Grillauspaikan turvatoimet

On tärkeää, että grillauspaikka tai tila, jossa grillataan, on paloturvallinen. Tämä tarkoittaa sitä, että grillauspaikan lähellä ei saa olla helposti syttyviä materiaaleja, eikä grillistä saa lentää kipinöitä helposti syttyviin kohteisiin.

Grillin turvallisuus

Kotona, puutarhassa, grilliravintoloissa ja baareissa on sijoitettava grilli sellaiseen paikkaan, jossa on hyvä ilmanvaihto, eikä palavia huonekaluja, verhoja tai muoveja ole lähellä. Keittiössä uunin yhteydessä oleva grilli voi aiheuttaa paloriskin, jos grillattava ruoka on liian pitkään grillissä, kuumenee liikaa ja alkaa palaa. Onneksi savu varoittaa ensimmäisenä, että grilli palaa. Kodeissa, laitoksissa ja yritystiloissa pitää olla lain mukaan palovaroitin lähistöllä. Muuten palovakuutus ei korvaa mahdollista tulipaloa. Grillin lähellä on hyvä olla vaahtosammutin ja sammutuspeite. Joskus vapaat palokunnat ja kansalaisopistot järjestävät kursseja, missä opetellaan tehokasta tulipalon sammuttamista silloin, kun palo on vielä alkuvaiheessa.

Grillatessa voivat vaatteet syttyä tuleen, jos grillistä tai sytyttimestä lentää kipinä vaatteisiin tai hiuksiin. Nopea keino on rullata ihminen hetkeksi sammutuspeitteen sisään, jotta tuli ei saa happea. Grillatessa voi tulla pieniä palovammoja käsiin, jos ei ole kunnollisia patalappuja tai grillaushansikkaita. Kuuma rasva ei ole edes pisarana miellyttävä kokemus. Silmät pitää olla myös suojattuna, kun grillaa. Grillatessa riittää, että on huonosti palavat siistit vaatteet, hiukset ovat peitetyt eikä pidä päätä liian lähellä grilliä. Grillaajan tulee käyttää grilliottimia sekä palamattomia tarjoiluastioita hansikkaiden lisäksi. Jos tulee palovamma, sitä ei saa rasvata, vaan palanut kohta pitää nopeasti jäähdyttää kylmässä vedessä ja laittaa steriili side palovamman päälle. Isommissa palovammoissa tulee käydä terveyskeskuksessa näyttämässä vammaa.

Jos palovaroitin toimii esimerkiksi pattereiden avulla ja akut ovat loppuneet, palovaroitin päästää lyhyitä varoitusääniä. Ulkopuolella olevat eivät välttämättä kuule sitä, jos on muuta hälyä. Tulipalo ei heti syty avotuleksi grillistä, mutta kuumentuneet grillitilan palavat materiaalit alkavat kyteä ja myrkyllisiä kaasuja voi levitä tilaan niistä. Siksi grilliä ei pitäisi jättää yksikseen, vaan sitä olisi vahdittava grillauksen aikana. Ihmiset voivat yllättyä tultuaan toisesta tilasta grillaustilaan, kun palovaroittimen ääntä ei kuultu, ja grillauspaikka on täynnä savua, jos tuli on levinnyt grillistä palaviin materiaaleihin. Silloin on käytettävä vaahtosammutinta ohjeiden mukaisesti ja tarvittaessa soitettava hätänumeroon 112.