Mikä on kannettava kertakäyttögrilli

Kannettava kertakäyttögrilli on alumiinista tehty vuokamainen astia, joka sisältää yleensä noin puoli kiloa valmiita grillihiiliä. Kertakäyttögrilliin on pakattu lisäksi ohut metallinen ritilä, joka kestää kuumuutta ja jonka päälle voi laittaa grillattavan ruuan kypsentymään. Joissakin pakkauksissa on valmiina myös sytytysneste ja pidemmät tikut pieninä annoksina, jotta grillihiilet syttyisivät oikein ja helpommin kuin lyhyillä tulitikuilla tai sytyttimellä. On helppo pakata kertakäyttögrilli rinkkaan tai reppuun, kun lähtee retkelle, vaikka kalaan, marjastamaan, sienestämään tai patikoimaan luontoon. Siksi kertakäyttögrilli on samalla kannettava grilli.

Armeijassakin voidaan käyttää kertakäyttögrilliä, kun liikutaan vaikeissa maastoissa, minne ei voi kuljettaa isompaa grilliä tarvikkeineen mukanaan. Vaikka jokainen partiolainen ja armeijan käynyt osaa tehdä nuotion ja tulisijan, kertakäyttögrilli helpottaa ruuan nopeaa valmistumista. Jos sade yllättää, voi kertakäyttögrillin myös metsässä viedä nopeasti kyhätyn laavun eteen kivistä tehdyn tulisijan alle. Tulisijassa päällimmäisen kiven tulisi olla ohut ja laakea ja toimia “hellana”. Samalla kertakäyttögrilli lämmittää tihkusateessa laavussa värjöttäviä retkeilijöitä. Ei ole kenties kokeiltu, voisiko isomman kertakäyttögrillin kuumentamat kivet toimia pikasaunana pressulla suljetussa laavussa, jossa löylynheittäjä saa hien pintaan ja sitten voi ulkona kaataa sankollisen raikasta vettä päälleen tai mennä lähistölle uimaan.

Millaisia ruokia voi valmistaa kertakäyttögrillissä

Kertakäyttögrillissä voi kypsentää hiilien palamisen aikana ritilällä makkaraa, tomaattia, maissintähkiä, kasviksia, perattua kalaa ja ohueksi siivutettua lihaa ja niitä käännellään grillauksen aikana. Lihapalojen ei kannata olla kovin suuria, koska muuten liha jää sisältä raa’aksi. Kanapalat kypsyvät nopeasti grillissä. Ennen grillausta ruokapalat kannattaa ensin voidella ruokaöljyllä ja ripotella niihin suolaista grillimaustetta. Silloin ne saavat kauniin värin pintaansa ja ovat houkuttelevampia kuin maustamattomat. Pahviset kertakäyttöastiat ovat helpoimpia käyttää ja ne voi lisäksi polttaa erikseen nuotiossa, jos niissä ei ole muovisia osia. Jos haluaa välttää muovijätteen syntymistä retkellä, voi grillistä nostaa ritilältä kypsän ruuan puukolla vuollun terävän tikun avulla. Puukolla voi helposti muotoilla paksumpia pajunoksia makkaratikuiksi. Myös koivunoksista voi veistää retkipuukolla luonnonmukaisia haarukoita, puuveitsiä ja lusikoita puhdetöinä laavulla, jossa aikoo yöpyä. Käytetyt kertakäyttögrillit voidaan laittaa jätteiden lajittelupisteessä metallinkeräysastiaan mielellään pestyinä, jotta niissä oleva alumiini voidaan kierrättää.