Mitä voi kierrättää grillipaikassa

Grillialalla voi kierrättää mitä vain. Kun grillipaikka lopettaa ja ei löydy tavaroille heti ostajaa, kannattaa miettiä, miten kierrättämällä voisi pienentää maailmassa hiilijalanjälkeä. Ei ole tarkoituksenmukaista, että vanhat grillikalusteet, astiat, koneet ja tekstiilit kipataan vain kaatopaikalle.

Keinoja hävikin vähentämiseksi

Alusta alkaen grillinomistajan tulee tarkistaa, että grillijätteet kierrätetään oikealla tavalla. Grillin takana oleva jätekatoksen tulee olla lukollinen, jotta linnut, irtokissat ja -koirat sekä roskien kaivajat eivät pääse tonkimaan ja sotkemaan jätekatosta. Ihmisetkin nykyisin kaivavat roskia etsiessään tyhjiä panttipulloja tai -tölkkejä saadakseen niistä rahaa kaupan pullopalautuksesta. Siksi grillin omistaja voi pyytää asiakasta tekstin avulla palauttamaan pullot ja tölkit kassalle, jolloin asiakas voi saada panttirahan takaisin tai irtomakeisia. Toinen vaihtoehto on pöytien tyhjennyttyä siivouksen yhteydessä kerätä pullo- ja tölkkipantit talteen. Grillinomistaja palauttaa sitten pantit kierrätykseen tukkuliikkeeseen. Jos grilli on pyörillä oleva, niin jäteastiat ovat siinä erillisessä kuljetuslaatikossa sivulla tai takana, josta ne on helppo tyhjentää, lähellä työntekijän taukotilaa ja biovessaa. Liikuteltava grilli on illalla puhdistettava kanistereilla tuotavalla vedellä, liinoilla ja pesuaineilla harjaamisen lisäksi. Ruuanlaittoastiat tulee viedä kotiin astianpesukoneeseen ja tuoda tilalle vaihtoastiat.

Asiakkaille on parhainta antaa kertakäyttöastioita ja paperiliinoja. Kertakäyttöpaperirullat grillihuoneessa helpottavat siisteyden ylläpitämistä. Jätekatoksessa tulee olla eri astiat

  • pahveille ja paperille,
  • biojätteille,
  • metallille,
  • lasille,
  • sekajätteelle ja
  • puutavaralle.

Jäteastioissa tulee olla kannet, jotta hiiret ja rotat eivät pääse niihin sisälle pujahtamaan. Jätesäkit tulee valita käyttötarkoituksen mukaisesti. Ulkona oleva asiakkaiden roskapöntössä on suuri jätesäkki, joka viedään sekajätteeseen. Harvoin grillin pitäjä on niin tunnollinen, että lajittelisi niistä pahvit ja muoviastiat erikseen. Muovipintaisia pahviastioitakaan ei voi laittaa paperinkeräykseen. On järkyttävä näky festivaalien, ulkoilmakonserttien tai vappuaaton jälkeen katsoa juhlinnan jälkeistä sotkua. Onneksi valveutuneet ihmiset tulevat mielellään talkoisiin keräämään pantteja sekä siivoamaan jätteitä.

Pelastusarmeija sekä kierrätyskeskukset ottavat mielellään hakupalkalla tarpeettomaksi käyneitä grillitarvikkeita, kalusteita ja koneita. Kalusteet kelpaavat kierrätykseen, kunhan ne ovat siistejä tai korjauskelpoisia. Starttirahalla aloittava pienyrittäjä kelpuuttaa monia käytettyjä grillitavaroita yritykseensä. Siksi kannattaa harkita tarkoin, milloin kuljettaa lopetetun grillin tavarat kaatopaikalle.