Grillaamista eli ruuan valmistamista ritilällä kuumentamalla ja ruskistamalla voidaan tehdä monenlaisissa grilleissä. Sähköuunissa on olemassa grillitoiminto ja se yleensä on uunin yläosassa. Grillitoiminto on olemassa myös hyvin varustelluissa mikroaaltouuneissa sekä induktiouuneissa.

Jos haluaa grillata sähköuunissa, vaikkapa saunamakkaraa nopeasti, voi kääntää vain grillin kuvalla varustettua katkaisijaa sopivalle lämpötilalle, joka on yleensä yli 200 astetta mutta alle 300 astetta. Jos säätää grillin liian kuumalle, yleensä grillattava tuote palaa päältä helposti, mutta sisältä jää kypsentymättä. Palanut grilliruoka ei maistu enää hyvälle ja siitä voi saada terveydelle vahingollisia PAH-aineita, jotka voivat aiheuttaa jopa syöpää. Siksi grillin lämpötilan säätäminen sekä määrätyn ruuan kypsennysaika tulee olla tarkasti tiedossa, jotta lopputulos olisi maukas ja terveellinen sekä hyvän näköistä.

Ennen grillattiin muun muassa kesämökillä rantagrillissä kalaa, makkaraa, lihapaloja ja kasviksia. Vanhanaikainen grilli rakennettiin tiilistä, jossa oli savun poistoaukko ja ritilä, jonka päälle laitettiin ruuat. Ruokia ei kypsennetty avotulessa kuten nuotiossa, vaan annettiin palavien puiden muuttua kuumiksi hiiliksi ja sen päälle laitettiin ritilälle laitetut grillattavat ruuat. Kalalle saattoi käyttää myös kädessä pidettäviä grillausritilöitä, joissa oli pitkä varsi ja suljettava ritilä. Toiselle puolelle ritilää laitettiin grillattavat ruuat ja ritilä suljettiin toisella puolella saranan avulla. Sitten vain grillaaja käänteli grillivarttaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. On olemassa myös grillivartaita ja grillihaarukoita, joiden avulla grillaus onnistuu.

Joskus grillattavan kalan ympärille laitetaan ohuesti sanomalehtiä, jotta grillattavaan tuotteeseen saadaan savun makua. Kun paperi on palanut, hiili harjataan kevyesti pois ja kalan kypsennystä voidaan jatkaa.

Jotkut valmistavat grillikalaa laittamalla kuhan tai lohen fileitä erityisesti niitä varten valmistetuille lankuille, ja kalafileet kiinnitetään puunauloilla lankkuun niihin soveltuviin reikiin. Lankku asetetaan lähelle hiillosta niin, että kalat ovat hiillosta päin, mutta eivät pala – kuten ei myöskään puinen lankku. Tällaista grillausta nimitetään loimukalan valmistukseksi. Loimulohi on erityistä herkkua.

On myös olemassa nestekaasulla toimivia grillejä sekä grillihiilillä kuumennettavia grillejä. Nestekaasugrilli on yleensä suurikokoinen ja soveltuu puutarhajuhliin. Pieni, grillihiilillä kuumentuva, grilli sopii parveke- tai terassigrillaukseen. Joissakin grillipaikoissa näkee myös suuria grillejä, joissa on monta kerrosta. Lisäksi on myös olemassa kebab vartaita, jossa grillattavat pyörivät ohjelman mukaisesti.