Grilliruokien maustaminen

Grilliruuat vaativat oikean maustamisen. Mauton grilliruoka, jossa ei ole lainkaan mausteita, on kuin puoliksi kesken jäänyt . Joissakin raaka-aineissa on oma makunsa, kuten lantussa, särkikaloissa, nahkiaisissa, ravuissa, villisianlihassa ja lohessa.

Siika on arvokala, ja se ei grillattuna maistu oikein miltään, jos sitä ei ole maustettu. Grillissä kypsennetty lahna tai särki voi maistua jopa mudalle, jos sitä ei ole oikein voideltu ja maustettu ennen grillaamista.

Tavallisin raaka-aine grillimausteessa on suola, jota on 10-25 % mausteseoksesta. Muut mausteet vaihtelevat ruuan laadun mukaan. Siipikarjan lihalle on erilaisia mausteseosreseptejä, joissa on kurkumaa tai curryä mukana. Lihapaloja voidaan voidella suolan sijasta soijakastikkeella sekä erikseen lisätä chilipippurirouhetta. Yleensä liha-, rasvaiset kala- ja siipikarjan palat kypsentyvät omassa rasvassaan, mutta rasvattomat kalat tarvitsevat kevyen ruokaöljyllä voitelun ennen maustamista.

Mausteseoksia on saatavana valmiina, mutta hienojen grilliravintoloiden omat mausteseokset ovat liikesalaisuuksia. Erityinen mausteseos saa ruuan maut hienosti esille ja asiakas muistaa tämän pitkään grilliravintolakäynnin jälkeen. On tavallista, että grilliruoan ystävä haluaa joka kerta uniikin ja sen grillimäisen makuelämyksen.

Grilliruokien esivalmistelu on tehtävä huolella

Luonnonkaloista on tärkeää poistaa suomukset, sisälmykset ja evät sekä mahdollisimman tarkkaan ruodot ennen grillaamista, jotta syöminen olisi grillipaikalla turvallista ja miellyttävää. Silti luonnonkaloissa saattaa olla piilossa ruotoja ja aina kannattaa ruokailijoita varoittaa etukäteen mahdollisista ruodoista.

Olisi myös hyvä, että grillaajan, joka tarjoaa toisille maksullista ruokaa, tulee olla myös ensiaputaitoinen. Hänen pitäisi osata heimlichin ote, jos syöjälle on grilliruuasta tullut vieras esine henkitorveen, kuten ruoto. Tarvittaessa voi hälyttää ambulanssin paikalle.

Siksi grilliruuan esivalmistelut ovat tärkeitä, jotta grilliruuan syömisestä jäisi mahdollisimman miellyttävä makuelämys, eikä vaaratilanteita pääse syttymään. Grilliruuan ohessa voidaan tarjoilla sopivaa leipää sekä juomia.

Alkoholin nauttiminen on yleistä grillaustilaisuuksissa. Esimerkiksi grillijuhlissa tai festivaaleilla on yleistä, että grilliruuan lisäksi tarjoillaan oluita täysi-ikäisille asiakkaille. Festivaaleilla on useita grillikojuja, joista voi noutaa mieleisensä grilliruuan mausteineen. Kuuluupa myös suomalaiseen perinteeseen noutaa baari-illan jälkeen yöpalaa juuli grillikojusta.