Pitääkö antaa tippiä asioitaessa grillipaikassa

Ulkomailla joissakin maissa on päivänselvää, että tarjoilijalle ja hovimestarille sekä naulakonhoitajalle annetaan tippiä eli palvelurahaa, koska palkat ovat pieniä. Siellä on tapana, kun tarjoilija tuo laskun, niin laskun maksettuaan asiakas antaa muutaman kolikon valuuttaa tipiksi. Jos tarjoilija on palvelemassa muita ja annos on etukäteen jo kassalla maksettu, tippi voidaan jättää tarjoiluastialle, esimerkiksi leipälautaselle. Naulakonhoitajalle myös annetaan tippiä, koska hänen palkkansa on yleensä pieni ja tippi voi merkittävästi kohentaa naulakonhoitajan taloutta. Hotelleissa annetaan tippiä myös autonkuljettajille, palvelujen tuojille hotellihuoneeseen ja hyville siivoojille. Hissipoika ja laukkujen kantaja usein odottaa tippiä, samoin matkaopas.

Suomalaisten tippikulttuuri

Monet suomalaiset ovat tottuneet olemaan antamatta tippejä. Ollaan ajateltu, että asiakaspalvelijat saavat riittävän hyvää palkkaa. Siksi tippikulttuuria ei ole paljon muodostunut. Suomalaiset ovat antaneet tippiä yleensä hyvän ravintolaillallisen jälkeen, varsinkin, jos muu sosiaalinen toiminta on ollut onnistunutta. Grilliravintolan tunnelma ja siisteys sekä viihdykkeet lisäävät motivaatiota antaa tippejä. Jopa tanssiorkesteri tai tiskijukka, joka soittaa levyjä asiakkaiden toiveiden mukaisesti, voi saada silloin tällöin tippiä. Se on erittäin harvinaista suomalaisissa yökerhoissa. Asiakas osoittaa tippiä antaessaan, että arvostaa saamaansa palvelua. Pitsalähetit voivat saada tippiä joskus, varsinkin, jos palvelu on ollut nopeaa ja joustavaa vaikka pyhäpäivänä. Nuoret eivät yleensä heille anna tippiä, koska katsotaan, että kotiin tuontipalvelu sisältyy hinnoitteluun. Silloin, kun on lähdössä juhlimaan Helsingin seudulle vaikka hotelliravintolaan tai diskoon, jossa on tarjoilua ja myös toiveiden mukaisesti tehtyjä grilliruokia, on hyvä varata taskuun ylimääräisiä euron kolikoita. Tipin voi suhteuttaa annoksen hintaan. Asiakaspalvelija muistaa saamansa tipin ja on varmasti seuraavalla kerralla yhtä mielellään tulossa palvelemaan asiakasta.

Työnantajalla ei ole oikeutta ottaa työntekijöiltä heidän saamiaan tippejä. Kuitenkin tipit ovat veronalaista lisätuloa, eli tipin saajan pitää ilmoittaa tipit verotuksessa. Tällöin voi käydä niin, että tipit pitää säästää pankissa ja verotuksen selvittyä voi joutua maksamaan jälkiveroja. Jos tarjoilija tai grilliaterioiden tekijä on yrittäjäpohjainen, niin silloin hän kirjaa tipit liiketuloina kuten muutkin tulot ja maksaa verot tilinpäätöksen tuloksen mukaisesti.